vineri, 27 noiembrie 2015

miercuri, 25 noiembrie 2015

miercuri, 11 noiembrie 2015


Dragi elevi din clasa a VII-a, studiați materialele de referință, acestea sînt doar niște indicații din care să vă inspirați. Nu uităm de drepturile de autor. Organizăm lucrul în echipă, materialele necesare și ideile care vor fi în existență prin creația voastră. Baftă! :)
I
Dimitrie Cantemir
Harta Moldovei in timpului lui D. Cantemir
Arbore genealogic
2008 - anul Cantemir
Creații muzicale - Cantemir



II
Constantin Brîncoveanu
stilul brîncovenesc
Biserica_Fundenii
Mănăstirea Sinaia


III
Varlaam
varlaam
ortodoxwiki
cazania
http://astra.iasi.roedu.net/pdf/nr53p10-12.pdf
doxologia




Dosoftei


Mitropolitul Dosoftei
Dosoftei
Dosoftei Opera
Dosoftei la general



joi, 5 noiembrie 2015

Intel Teach Program Essentials Course
Reflecţii la Modulul VII

Am revenit. Dacă este prezentă facilitarea învăţării cu ajutorul noilor modele şi suporturilor tehnice?  Aceasta-i întrebarea, a zis Hamletul pixelui şi elevul a devenit un personaj care primeşte informaţie superlativă din ce în ce mai individual. Avem posibilitatea de a lucra diferenţiat cu fiecare copil, de-al evalua şi de a-i construi un univers plin de modele sugerative şi pentru autoevaluarea sa personală. Profesorul devine un ghid, o hartă care se dezvoltă la fiecare zi. În curînd vom avea o societate de elevi experţi, care nu învaţă doar ascultînd ci cercetînd şi participînd. Astfel monitorizăm progresul elevului, deschidem un orizont mult mai amplu pentru cercetare  şi evaluare.



Vom colabora, vom promova team work,
vom şti cum funcţionează leadership-ul.















În curînd, după modificările corecte vom avea nişte profesori zîmbitori care se vor transforma prin învăţarea permanentă în elevi şi nişte elevi educaţi corect, pregătiţi pentru lucrul interactiv şi intelectual care la fel în scurt timp vor deveni personalităţi marcante ale societăţii - politice, culturale, economice, intelectuale, industriale etc.



Bibliografie 1
Bibliografie 2



Intel Teach Program Essentials Course
Ziua a patra
05.11.15

Reflecţii la modulul VI.
Încă un modul a plecat şi ne apropiem de sfîrşit. Ne-am axat pe planificarea succeselor elevului. Cum să lucrăm cu fiecare elev în parte fiindcă avem norocul de a avea multitudinea de categorii de elevi: cu limitări, nu vreau să fac discriminări, ne-nativi, dotaţi etc. Observă tot mai multe modele de lucru în acelaşi timp cu diferiţi elevi. Vom folosi mai multe metode şi strategii de lucru. Planul unităţii încetul cu încetul prinde forme şi nişte forme aprofundate care prezintă forme şi fonduri. Cu evaluările ne-am clarificat că le-am dat şi cîteva comentarii despre lucrul cu acestea în spaţiul rezervat din planul unităţii. Pînă cînd aceasta am avut de zis, al vostru Iov ConsumActoricescu, revin peste cîteva ore.

miercuri, 4 noiembrie 2015

Intel Teach Program Essentials Course
Reflecţii la Modulul V

Verificare şi din nou postare... O lumină la sfîrşitul tunelului,se mai aprinde încă o flacără şi avem noi modele de evaluare a elevului. Grile, model de verificare şi de notare a team work şi portofoliului. Cît de bine se pregăteşte elevul şi dacă nu se pregăteşte atunci avem posibilitatea de a afla această problemă fiindcă cel mai des elevul primeşte o notă joasă din cauza profesorului care nu evaluează corect sau nu propune şi nu exemplifică concret ce are de făcut elevul. Cu modelele noi vom avea posibilitatea de a scăpa de inhibarea elevilor. Revizuirea cunoştinţelor despre strategiile de evaluare, desprea autoevaluare unde vom vedea cum gîndeşte elevul despre dînsul, despre munca făcută, despre echipa cu care a lucrat şi despre clasă în genere. Form,ularele de autoevaluare le vom aplica la lecţii în cel mai scurt timp.
Intel Teach Program Essentials Course
Reflecţii la modulul IV.
Calitatea noastră de elev se mişcă, putem vedea lacunele, ce nu funcţionează, obiectivele se manifestă aşa cum este necesar. Observăm ce simţim noi ca fiind nişte copii. Am concretizat sarcinile, am realizat proiectarea, prezentarea din perspectiva elevului. E greu să reeducăm o societate care şi-a realizatperformanţele în faţa computerului prin deceniul 9 al precedentului secol. am o plăcere de a lucra şi de a juca rolul elevului care nu necesită atenţie sporită din parte profesorului. Am creat acel model pentru elev care va fi folosit la unitatea educaţiei civice. Peste două ore se sfîrşeşte munca noastră şi cu toţii probabil că vom pleca fericiţi. O clipă de linişte şi iarăşi se începe gălăgia între elevii vîrstnici (probleme, perspective, neclarităţi, neschimbări etc.)
În scurt timp totul se va organiza, trebuie doar să fim deschişi sprenou, zic de fiecare dată tuturor...
Intel Teach Program Essentials Course
ziua a treia
04.11.15

O dimineaţă frumoasă şi îngheţată (plombir), am venit mai repede în 206 ca să-mi finalizez înainte de ore totul ce mi-a rămas.

 Mi-a reuşit. S-au început toate celelalte noutăţi: drepturi de autor, respectarea drepturilor, finalizarea prezentaţiei, construirea lincurilor care le-a dat batăi de cap unor profesori. Am lucrat desigur la planul pe unitate care a avut cîteva intervenţii estetico- chirurgicale. Al treilea modul  s-a sfîrşir şi timpul o ia razna. Vom dezvolta mai departe în instituţia personală comunicările mult mai ample cu elevii prin intermediul blog-ului, wiki, şi alte reţele de socializare unde vom pune în dezbatere şi în aplicare un nou mod de existenţă tehnologică - cea legală. Vom utiliza softuri legale, vom studia experienţa altor state care demult simt legislaţia pe pielea proprie. Nişte ore bine organizate care necesită o bună dispoziţie de lucru. Am reînoit cunoştinţele despre bibliografie şi webgrafie, noutăţi plăcute la gust şi la munca degetelor de pe tastatură. Vedem în continuare ce se întîmplă. Revenim în scurt timp cu noi realizări şi noi idei de metamorfoză tehnologică. M-am abătut un pic de la reflecţia model şi scriu din perspectiva unui scriitor care acum se află pe tărîmul ştiinţelor reale. Nu vă supăraţi dar scrizu ceea ce gîndesc şi încerc să înfloresc acest blog prin sentimentele obţinute de la fibrele optice INTEL.

marți, 3 noiembrie 2015

Intel Teach Program Essentials Course
A doua zi
03.12.15

S-a început a doua zi, toţi agitaţi, nereuşinţe domestice. Formatorii nevoiţi să repete ce s-a zis şi aşadar am început...
Am lucrat în echipă, o echipă de fotbal care a marcat la fiecare şut de greutate. Cred eu... noutăţi bine venit în team work, o bază materială foarte bună unde fară să facem multe mişcări am descoperit o nouă metodă de lucru în echipă foarte efectivă. Materialul devine din ce în ce mai interesant şi dorinţa de cunoaştere în scurt timp va exploda de plăcere. Da e bine să dezvoltăm intelectualitatea care a rămas un pic în urmă faţă de statele dezvoltat economic. Nu avem nevoie de caiete sau de celelalte ustensile, doar o minte limpede şi bună creativitate.
   Miraculosul calculator mă rezistă şi îl respect pentru Windows XP, cu care trăieşte foarte bine şi-mi dezvoltă potenţialul formator permanent. Cred că dau dovadă de o înţelegere activă.
Întrebări de conţinut, întrebări pe unitate, întrebări esenţiale - să privim domn'le spre diferenţiere şi ceea ce aşteptăm noi de la elevi. Pot să zic că în sfîrşit ceea ce a cerut Ministerul cu referire la planurile pe unităţi de învăţare se realizează în aceşti paşi parcurşi cu viteză de melc şi înţelegere cosmică din Calea Lactee.
Un exerciţiu bun a fost să ne punem în pielea de elev şi să vedem ce ştim, ce vrem să ştim şi ce am aflat. Un pic de creativitate şi amestec de culoare am obţinut acel mini tabel care-mi înfrumuseţează cromatic şi prin conţinut portofoliul. Un chestionar care ne pune să ne gîndim cum muncim şi unde mai avenm de muncit aşa o mică analiză SWOT, dacă şi am văzut lacunele le voi înlătura şi în scurt timp se va împlini ceea ce am vrut să fac după universitate - o şcoală de tip post oceanic unde profesorul duce discuţii şi nu îi este frică de încălcarea planului. 
Am elaborat chestionarul SVI care a fost expediat colegului şi am expediat răspunsul care a fost vizualizat de către coleg. Am lucrat cu Google Forms şi Presentation ceea ce ne+a deschis noi orizonturi care le-am aşteptat cu adevărat de ceva timp. O zi lucrativă a fost şi mă bucur.



luni, 2 noiembrie 2015

Reflecţii, Modulul I

Intel Teach Program Essentials Course
Ziua 1
Data: 02.11.15

    În prima zi am studiat două module care au fost de mare folos. Primul modul a recreat informaţia cunoscută deja de ceva timp. Un material bine structurat, profesori bine pregătiţi şi  răbdători. E bine venit forma de lucru cu Google Drive fiindcă ne permite să păstrăm informaţia mult mai sigur. Sarcini din ce în ce mai interesante şi care ne aduc un folos în viaţa creativ-pedagogică.
    În căutarea timpului pierdut e absurd de zis atunci cînd vorbim despre materialul pregătit de Intel. Aş zice că sînt bravo şi noi la fel, acei studenţi-profesori de diferite materii. Un rebus al zilei, publicaţii, bloguri cu cele mai performante idei şi metode de lucru. O zi ca o alergare de cai  care vine spre sfîrşit din păcate. Putem să zicem că Pămîntul nu se mai află pe cele trei ţestoase ci într-un păianjen IT care dezvoltă potenţialul cadrelor didactice din R.M. E bine că se atrage o mare atenţie dreptului de autor şi respectarea legislaţiei care educă populaţia după un nou model de folosinţă a tehnologiilor IT.