marți, 30 octombrie 2018

Istoria - cuvântul spre adevăr


Mihail Kogălniceanu, 6, spațiul extrovert pentru discuții.
            În perioada zilelor de 29-30 octombrie curent, un grup de profeosri de pe întreg teritoriu al Republicii Modova, au avut drept temă de discuții „Dezvoltarea curriculară și manualele de istorie”, temă care aduce multe idei de dezbatere: nivelul actual al educației în Republica Moldova, Progresul educațional de la independență încoace, generația secolului XXI și provocarea IT care se răsfrâng asupra conținutului curricular și problema majoră... ce educăm la copii?
 „Cunoștințe vs Competențe”
Prioritate și necesitate.

       De ce are nevoie un(o) tânăr(ă) în ziua secolului dat, ar fi provocarea majoră care poate să modifice viziunile profesorilor încadrați în sistemul educațional.

        Cu sprijinul MECC prin reprezentanții Dr. Igor Șarov și Dr. Corina Lungu, Dr. Vasile Dumbrava vicepreședinte MIL și fiind moderați de Dr. Pavel Cerbușcă, profesorii au fost încadrații în activități teoretico-practice care ajungeau la limita dezbaterilor oratorice unde fiecare își promova punctul de vedere care ar putea salva interesul elevilor față de această disciplină ce oferă oportunitatea obținerii unei educații de succes. Grupul de profesori au avut șansa să observe experiența în domeniul curricular din Germania datorită prezenței experților Dr. Robert Maier și Dr. Magdalena Telus care au venit cu exemple concrete la domeniul discutat. 
Chișinăul, un mister ascuns istoric.
Pe urmele istoriei evreiești
Dominika Rank, a reușit să sensibilizeze pe fiecare partcipant al seminarului, verbalizând fiecare sentiment trăit de evreii din Chișinău din secolul al XIX până în prezent. Discuții interesante au avut loc și cu referire la temele sensibile societății cum ar fi: Holocaust și genocid și cum sunt redate acestea în  manualele de istorie din majoritatea țărilor din Europa. Această temă a fost abordată de către Christine Chiriac care a venit cu o multitudine de exemple, statistici și informații cu privire la abordarea multi-perspectuală temelor sensibile în manualele de istorie.
Un bagaj de cunoștințe care urmează să fie activate în procesul educațional.
Succes tuturor la răspunsul provocărilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu